Tentoonstellingsbezoek voor Beierijleden – De school van Tervuren. Pupillen en epigonen

Op het einde van de 19de eeuw stuurde meester Joseph Coosemans, die tot professor benoemd werd aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen, zijn pupillen en hun vrienden naar Tervuren om er, in het spoor van Boulenger, Asselbergs, Huberti, Montigny, Verheyden, e.a., het dorp, de omgeving en het Zoniënwoud op doek of paneel te vereeuwigen, zoals hij dat zelf ook had voorgedaan. Deze leerlingen noemen we vaak de 3de generatie van de Tervuurse School.

Tijdens de oorlogsjaren en in de naoorlogse periode – eigenlijk tot heden toe – volgden nog talrijke schilders in het spoor van de 19de-eeuwse meesters. Er waren echte Tervurenaars bij, zoals Auguste Istas, Jan Lyben en de broers Rik en Fik De Reymaeker, maar de meesten kwamen van heinde en ver om dezelfde sites op doek te brengen als hun beroemde voorgangers. De vereniging ‘De Vrienden van de School van Tervuren’ heeft sinds haar ontstaan regelmatig werken aangekocht van deze epigonen, maar vele schilderijen werden geschonken door leden of door andere families uit Tervuren.

Het loont absoluut de moeite om deze bijzondere natuurtaferelen en dorpsgezichten te komen bewonderen in het museum. U zal merken dat de landschapsschilderkunst op een hoog niveau tot op heden stand heeft gehouden.

De tentoonstelling is te bezoeken in het Hof van Melijn, Melijndreef 6, 3080 Tervuren.

De heemkundige kring De Beierij van IJse organiseert een geleid bezoek aan deze tentoonstelling op zaterdag 10 september 2016.

Toegangsprijs: 1,50 euro aan groepstarief. De gids wordt betaald door de heemkundige kring.      

Afspraak om 13:30 uur op het Stationsplein. Mogelijkheid tot carpoolen.

Vooraf telefonisch inschrijven is noodzakelijk. Het aantal plaatsen is beperkt tot 15 deelnemers. Aanmelden bij Carine Willaert 0476 45 31 28.