Nieuwsbrief 2018/1

Beste Beierijlid,

Hierbij onze eerste Nieuwsbrief. Sommigen onder u reageerden reeds op de aankondiging in de Kelle 2018/2 van de start van een Nieuwsbrief door de Beierij. Hierbij een eerste proefnummer.

Opstart herdenkingen WO II in 2019-2020, hoor-informatie zittingen door de Beierij 
Op woensdag 4 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Overijse bevrijd werd van de Duitse bezetting door de Geallieerde troepen. Op 10 mei 2020 herdenken we over heel de wereld het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Beierij van IJse startte voor de herdenkingen die in 2019 en vooral 2020 zullen plaatsvinden reeds in 2017 de eerste voorbereidingen. We wensen een mooie herdenking van de Tweede Wereldoorlog op de maat van en specifiek over Overijse te organiseren. Het wordt een ontdekkingstocht naar een ‘Onvermoed Verleden’ waarmee we zowel jong als oud willen laten kennismaken en verrassen.

Onze voorbereidingen op historisch vlak zijn voldoende ver gevorderd om nu ook onze leden te betrekken en bij hen stilaan draagvlak te creëren voor activiteiten die we willen organiseren  rond de herdenkingen in 2019-2020.

Daarom starten we met een reeks hoor-informatiezittingen over de Tweede Wereldoorlog hier in Overijse. Het is de bedoeling om nog zoveel mogelijk kennis te verzamelen de Tweede Wereldoorlog, We willen vooral graag jullie verhalen leren kennen. De eerste hoor- informatiezitting vindt plaats op zaterdag 17 november van 9 tot 12 uur op de Beierijzolder in de ‘Bonte Os’ in Overijse. Eric Van Froyenhoven en Piet Van San zullen namens de Beierij, de gastheer zijn. We sommen hierna alvast een aantal onderwerpen op waar we op dit ogenblik in het bijzonder op zoek naar zijn :

  • Foto’s uit deze periode (1944-45), specifiek foto’s van de bevrijding en dit uit alle gehuchten.
  • Informatie over strafmaatregelen die de Duitse bezetter Overijse oplegde in 1944.
  • Merkwaardige gebeurtenissen in 1944-1945. We denken hierbij vooral aan de ogenblikken van de bevrijding, de periode rond het einde van de oorlog in mei 1945, maar ook het moeilijke dagelijkse leven van toen.
  • Kortom alles waarvan u denkt dat het kan helpen om een historisch verantwoord beeld van Overijse te kunnen schetsen over de periode 1944-45.