Nieuwsbrief nummer vier, juli 2019

In deze Nieuwsbrief vindt u

  • Aankondiging, programma en modaliteiten van inschrijving voor de Beierijreis 2019 op 21 september aanstaande.
  • Kennisgeving, een echte primeur trouwens, van het logo dat we zullen gebruiken voor het project dat de Beierij, in samenwerking met de gemeente, op touw zet in 2020 rond de herdenking van de bevrijding in 1945 bij het einde van WO II.
  • Aankondiging van een belangwekkende tentoonstelling tussen 15 september en 5 oktober 2019 in den Blank over drie generaties kunstenaars in de familie Rigaux en het verschijnen van een boek daarover.

De Beierijreis op zaterdag 21 september 2019!

Op zaterdag 21 september 2019 om stipt acht uur ’s morgens vertrekt onze autocar naar Mechelen voor de Beierijreis 2019. Inschrijven kan via een belletje of e-mail aan voorzitter Carine Willaert.

Vertrek:                8 uur ’s morgens.
Waar:                   Stationsplein Overijse.

Prijs :                    55 euro per persoon op rekening van
                             de Beierij van IJse vzw: BE37 7340 3501 8928

Inschrijven?          Met een telefoontje of e-mail aan
                             Carine Willaert: telefoon 02 – 687 94 05. 
                             E-mail: carinewillaert@telenet.be

Vergeet zeker en vast niet om je menukeuze (middagmaal) door te geven, zie hiervoor onderaan deze bijdrage)! Je inschrijving is echter pas definitief wanneer het verschuldigde bedrag op rekening van de Beierij staat.

 

Programma

08 uur Vertrek met de bus aan het Stationsplein.  
09 uur Aankomst in Mechelen aan de Lamotsite. Hier vertrekken we voor een boottocht (open boot, paraplus aanwezig die veertig minuten zal duren en ons via de Dijle een kijk van op het water aan Mechelen biedt. Als het weer echter te slecht is, valt dit tochtje (letterlijk dan) in het water.
10 uur 30 We splitsen ons op in twee groepen. Vertrek met twee stadsgidsen van Mechelen voor de Bourgondische wandeling die anderhalf tot twee uur zal duren en 2,5 kilometer bedraagt. Mechelen kende zijn grootste bloeitijd in het Bourgondisch tijdvak waarvan nog heel wat bewaard is gebleven in het stadsbeeld. Wij zoeken alvast de bewaard gebleven toppers op.
12 uur 30’ Middagmaal in restaurant THEATRIUM dat zich vlak tegenover de hoofdingang van de Sint-Rombouts kathedraal bevindt.
14 uur 30’ Bezoek aan de prachtig herstelde (binnen en buiten) Sint-Janskerk. Voluit de kerk van de heiligen Sint Jan Baptist en Jan Evangelist genoemd. Binnen vooral het wereldberoemde altaarstuk (geboorte van Christus) van de hand van Pieter Pauwel Rubens. Het is ook een van de zeldzame topstukken van onze Vlaamse schilderkunst die nog te bewonderen zijn in hun oorspronkelijke omgeving. Besteld door de kerk in 1616 hangt het er nog (opnieuw) steeds.
15 uur 30’ Bezoek aan het enig mooi herstelde Stadsmuseum van Mechelen, het Hof van Buysleyden dat uitpakt met de topstukken uit haar Bourgondische collectie. Met onder andere het koorboek van Margaretha Van Oostenrijk, de besloten hofjes, de typisch Mechelse albasten beeldjes en zoveel meer. Neem zeker de tijd alles rustig te bekijken.
17 uur We begeven ons naar de Grote Markt of de pleintjes rondom de Sint-Romboutstoren, waar we nog rustig op een terrasjekunnen nagenieten.
19  uur Vertrek van de Autobus naar Overijse.
19 uur 30’ Aankomst in Overijse – Einde van de Beierijreis 2019.



Menu middagmaal

 Dagsoep

Kabeljauwfilet met fijn kruidenbouquetje, pommes duchesse

Of

Gevulde Mechelse koekoek met witloof en aardappelen uit de oven.

Dessert is een ‘Dame Blanche’

Inbegrepen ook 1 frisdrank of bier en 1 koffie
 Niet vergeten uw keuze door te bellen aan Carine Willaert
op het nummer  02 – 687 94 05  !!!!!

Logo project Wereldoorlog II in 2020

De kogel is door de kerk. Het project in 2020 ‘Herdenken van de bevrijding 75 jaar geleden na WO II’ heeft een logo. Nationaal en internationaal is er geen eenvormig logo voorzien dus hebben we er eentje zelf ontworpen in de Beierij. We inspireerden ons op de Britse beslissing om ook voor WO II, net als in 2014 voor WO I,  de poppy als leidraad te gebruiken. Kleuren rood en zwart. Samen met het hele projectteam (vertegenwoordigers van Beierij en gemeente Overijse) kozen we voor het hierna afgebeelde ontwerp. Bedoeling is dat bij elke communicatie over de herdenkingen van WO II volgend jaar iedereen (ook alle verenigingen) ditzelfde logo gebruiken.


Een tentoonstelling over drie generaties kunstschilders in de familie Rigaux

Tussen 15 september en 5 oktober 2019 loopt in ’den Blank’ een tentoonstelling over leven en werken van drie generaties artiesten uit de Rigaux familie. Met name Louis, zijn neef Jean en diens dochter Isabelle Rigaux. Niet alleen kunstschilder Louis Rigaux met zijn talrijke schilderijen, tekeningen en foto’s zijn iedere Overijsenaar bekend, maar ook de werken van zijn neef Jean, met in het bijzonder voor onze gemeenschap, het grote glasraam in de linkerzijde van het koor van de Sint-Martinuskerk in Overijse dat de geschiedenis van Overijse evoceert. Er verschijnt ook een boek, waarover later meer. Laat u echter ook verrassen door de meer dan bijzondere schilderijen van de jongste (Isabelle) uit deze kunstenaarsfamilie. Kijk alvast af en toe eens op rigauxoverijse.be

Onze Nieuwsbrief!

Al geabonneerd op de elektronische nieuwsbrief van de Beierij? Neen?
Gewoon surfen  naar www.beierij.be en je opgeven als geïnteresseerde is voldoende om deze in de toekomst te ontvangen. Aarzel niet uw vrienden en kennissen met onze nieuwsbrief te laten kennismaken. Het Beierijbestuur wenst u alvast een fijne vakantie toe en misschien tot op de Rigaux tentoonstelling of de Beierijreis in september!