Een boek over het begijnhof van Overijse, met zijn kapel of kerk, mulières religiosae en armenzorg, 1264-2018

Het kan velen verwonderen, maar geprangd tussen het zwembad, het cultuurcentrum den Blank en de Vuurmolen staat de oeroude begijnhofkapel van Overijse. Hier werd in 1264 (!) een begijnhof (je) gesticht, waarvan de kapel een laatste relict is. Een begijnhof ook dat weinig of niet gekend is in de geschiedschrijving. Het begijnhof als instelling in Overijse heeft eeuwenlang (1264-1650) stand gehouden en werd mettertijd ingeschakeld in de plaatselijke armenzorg (1650-1965). Een verhaal ook van eeuwenlang vallen en opstaan, oorlog en vrede.

Piet Van San, bestuurslid van de heemkundige kring de Beierij van IJse vzw, onderzocht de voorbije 11 jaren minutieus de geschiedenis van begijnen en hun begijnhof (met de kapel) in Overijse. Hij schreef hierover een toegankelijk boek dat als het 30e nummer verschijnt in de reeks van de geschiedenis van het Land tussen Lane en IJse. Het boek neemt u gepassioneerd mee doorheen de meer dan 750 jaar omvattende geschiedenis van  Overijse en haar begijnhof, kapel, religieuzen en armenzorg tussen 1264 en 2018.

Drie inleidende hoofdstukken gidsen u door het ontstaan van de begijnenbeweging in Brabant en het begijnhof van Overijse in het bijzonder. Vervolgens bekijken we eeuw na eeuw hoe het was in Overijse met het begijnhof en haar kapel om te eindigen met de beschrijving van de toestand van de begijnhofkapel begin 2018. We noteerden gedurende het historisch onderzoek ook ongeveer 1800 namen van Overijsenaren die vooral in de rekeningen van het begijnhof tussen 1509 en 1790 terug te vinden waren. Een nieuwe bron ook voor verder familieonderzoek.

Het resultaat is een mooi boek, gedrukt volgens de regels van de kunst, met een harde kaft, op formaat 24,5 x 29 cm, dat 180 + 48 pagina’s en 85 illustraties telt. Illustraties ook uit diverse musea en verzamelingen die voor het eerst ontsloten worden, of gemaakt werden in samenwerking met Fotokring Kreatief uit Overijse, maar ook met enkele tekeningen van de jonge kunstenares Silke Reyntjens uit Overijse. SD WORX, de gemeente Overijse en KBC maakten deze publicatie mee mogelijk.

Voorinschrijven op het boek kan tot einde mei 2018 en door storting van:

30 euro op ‘Begijnhof Overijse’ met rekeningnummer BE70 7340 4425 3025. Het boek komt na de voorinschrijving in de handel voor 35 euro. Bij voorinschrijven ontvangt U in het najaar een uitnodiging voor de feestelijke presentatie van het boek.

Omwille van de nieuwe privacywetgeving wordt geen lijst met de voorintekenaars opgenomen. De verzending binnen de Druivensteek is gratis. Voor verzending erbuiten dient u 10 euro toe te voegen. Of u kan het boek, elke eerste zaterdag van de maand tussen 9 en 12 uur ophalen op de Beierijzolder in de ‘Bonte Os’, op het Justusplein in Overijse (vanaf het najaar).

Door Piet Van San