1 september 2018, reis doorheen de tijd met de Beierij

Op zaterdag 1 september aanstaande gaat de Beierij op haar jaarlijkse reis. Deze voert ons naar de abdij van Ter Kameren, de middeleeuwse burcht van Beersel en het kasteel van Gaasbeek.

De historische band tussen de abdij van Ter Kameren en Overijse gaat terug naar de dertiende eeuw. In 1234 schonk Alardus de IJska goederen uit zijn domein te Overijse aan de abdij van Ter Kameren. Het Chartarium van de abdij, bewaard in het Rijksarchief, bevat nog andere oorkonden m.b.t. schenkingen de volgende jaren. Bovendien behoorde de elfde abdis van Ter Kameren, Elisabeth van Yssche (1279), tot het geslacht van de beiers van Yssche.

Het bestuur van onze kring is bijzonder blij dat het de toestemming heeft gekregen om met jullie niet alleen de publieke ruimten, maar ook de kerk en de gebouwen van de abdij te mogen bezoeken, waar o.a. een glasraam en het wapenschild herinneren aan deze abdis.

Het kasteel van Beersel is de burcht van de heren van Wittem. De Wittems, allen nakomelingen van hertog Jan II van Brabant, verwierven vanaf de 14de eeuw talrijke goederen in Overijse. Jan I Corsselaer werd heer van Wittem en IJse en zijn zoon Jan II Corsselaer werd via zijn huwelijk in 1370 met Maria van Stalle, vrouw van Beersel, tevens heer van Beersel. Hun nakomelingen bleven zeven generaties lang burchtheren van Beersel. De bezittingen in IJse gingen naar de kinderen uit het eerste huwelijk van Jan II. Met de verkoop een eeuw later van de heerlijkheid Yssche door Frederik van Wittem aan zijn achterachterneef Hendrik III van Wittem werden de domeinen van IJse en Beersel opnieuw samengevoegd. Het was meteen de start van een turbulente periode voor heel de regio.

Omstreeks 1240 liet Godfried van Leuven in Gaasbeek een burcht bouwen als verdediging van het hertogdom Brabant tegen het graafschap Henegouwen. Er verbleven een aantal belangrijke families uit de geschiedenis der Nederlanden, onder andere de Hornes en de Egmonts. De bekendste was graaf Lamoraal van Egmont, die het kasteel kocht in 1565, drie jaar voor zijn dramatische terechtstelling.

Het zomernummer van Zoniën, het heemkundig tijdschrift voor IJse- en Laneland, van de Beierij van IJse (Overijse) en Het Glazen Dorp (Hoeilaart) vertelt er allemaal meer over!

Je merkt het, stof genoeg voor een gevarieerde daguitstap. Noteer daarom alvast zaterdag 1 september 2018 in je agenda. Meer gegevens (vertrekuur, menu, prijs) kan je lezen in het volgende contactblad van De Kelle, Beiersblad.