Nieuwsbrief 2019/1

Overijse, mei 2019

Beste Beier,
Geachte lezer,

In deze nieuwsbrief vindt U:

  1. Enkele vragen m.b.t. Wereldoorlog II
  2. Aandacht voor enkele recente bijzondere giften aan de Beierij
  3. Aankondiging van een niet te missen Rigaux evenement
  4. De Beierij zoekt een groot flatscreen
  5. Inschrijven op deze Nieuwsbrief

1. Vragen m.b.t. Wereldoorlog II

De voorbereidingen voor een reeks evenementen in Overijse rond de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog in 2020 draaien op volle toeren. Voor een aantal van onze Beierij publicaties zijn we nog op zoek naar zowel een aantal gegevens als een aantal foto’s.

Wie kan helpen met het volgende:

  • Een foto van weerstander Robert Van Dam
  • Een foto van de  pastoors Verdoot van Tombeek, Verbist van Maleizen, Vertommen van Terlanen, Aertssens van het centrum
  • Foto van Moeder overste van het klooster in Maleizen
  • Jan Tastenhoye (politiek gevangene- overleden in Duits krijgsgevangenschap)

Wie kan ons iets meer vertellen over:

  • De heer Jacobs, weerstander van Maleizen
  • De weerstand in Overijse
  • Het VNV in Overijse

Uw info graag naar bestuurslid Piet Van San, of een belletje op  0476 – 25 22 25 of 02 – 688 07 56. Alvast met onze dank bij voorbaat.


2. Aandacht voor enkele recente  bijzondere giften voor de Beierij

De familie Dewolf uit het Hageland schonk ons een prachtig schilderij uit 1911 van Louis Rigaux (zie de afbeelding). Het onderwerp van dit prachtig en kleurrijk kunstwerk is het Zoniënwoud met een wandelaar. Een plaatje onderaan het schilderij maakt duidelijk dat het schilderij in 1913 geschonken werd aan de muziekmeester van Sint-Martinus de heer Van Dooren voor zijn 50 jaar lidmaatschap van de vereniging. Ook een elektronische versie van enkele oude familiefoto’s met de heer Van Dooren,  waarvan sommige dateren van voor 1900, werden ons bezorgd.

In de archieven van de Beierij van IJse vonden we daarenboven o.a. een afschrift van de speeches die in 1913 werden uitgesproken n.a.v. de feestelijke viering van de muziekmeester in 1913 van de oudste harmonie (Sint-Martinus) van Overijse. Genoeg materiaal dus om er ter gelegener tijd ook een mooie bijdrage in ons tijdschrift Zoniën over te publiceren.

De nazaten van de muziekmeester lieten het schilderij en de originele kader eerst vakkundig restaureren alvorens het aan de Beierij te schenken. Een merkwaardig geschenk voor onze vereniging. Merken we tenslotte nog op dat dit het tweede (na een ingekleurde pentekening van de Justus Lipsiusfeesten in Overijse in 1947) originele kunstwerk van Louis Rigaux is waarvan de Beierij nu eigenaar is. Overigens netjes weggeborgen in onze kluis.

Afbeelding  1: Schilderij van Louis Rigaux geschonken aan muziekmeester Van Dooren van de Koninklijke  Harmonie Sint-Martinus.

  • Marieke Denayer, de weduwe van oud-voorzitter van de Beierij, dokter Raymond Denayer schonk ons een aantal merkwaardige tijdschriften die in onze bibliotheek en thema dossiers worden opgenomen. Het is de zoveelste gift de voorbije jaren van Marieke die onze vereniging meer dan een warm hart toedraagt.

  • De familie Vanderkelen schonk ons honderden prenten, postkaarten, documenten, etc. uit hun familiedossiers die de volgende weken verder zullen geïnventariseerd en in onze Beierij verzamelingen geborgen zullen worden.

  • De familie Debloem schonk ons alweer diverse prenten, foto’s, medailles etc….

Aan al deze sympathisanten ook langs deze weg nog eens onze hartelijke dank voor deze mooie giften voor onze vereniging.


3. Niet te missen RIGAUX evenement …

Tussen 15 september en 5 oktober 2019 loopt in ’Den Blank’ een tentoonstelling over leven en werken van drie generaties artiesten uit de Rigaux familie. Met name Louis, zijn neef Jean en diens dochter  Isabelle Rigaux. Meer nieuws later, maar kijk alvast af en toe eens op https://rigauxoverijse.be/


4. De Beierij zoekt …

De Beierij is op zoek naar een grote flatscreen waar ze haar powerpoints, foto’s en dergelijke kan op projecteren gedurende de bestuurs -en infovergaderingen. Vervangt u uw TV of computerscherm door een nieuwer exemplaar en het oude werkt nog? Stuur ons gerust een e-mail via bestuur@beierij.be


5. Inschrijven op deze Nieuwsbrief?

Reeds meer dan 100 mensen zijn ingeschreven op deze nieuwsbrief. Maar ook jullie kunnen verder reclame maken bij vrienden en kennissen om in te schrijven op onze nieuwsbrief via www.beierij.be