Nieuwsbrief 2019/4 Oktober

In deze Nieuwsbrief vindt u 

  • Een uitnodiging voor een lezing op 15 november 2019 over het Interbellum (1920-1940) waarbij we op zoek gaan naar een verklaring (en) van de ‘Moeilijke Tijden – het Onvermoed Verleden van Overijse’ in de bevrijdingsjaren 1944-1945.  De lezing is gratis maar exclusief voor leden van de Beierij! Opgelet: inschrijven is verplicht (zie verder)!
  • Verslag van de Beierijreis in september 2019
  • Brochure bij de Rigaux tentoonstelling
  • Onze Nieuwsbrief

 

Moeilijke Tijden – een onvermoed verleden – Overijse in het Interbellum (1920-1940)

Een uitnodiging

(klik om te vergroten)

Inhoudelijk
In een eerste gedeelte van ongeveer 50 minuten analyseert Erik Van Froyenhoven de internationale politieke ontwikkelingen tussen 1920 en 1940, het voorspel tot de Tweede Wereldoorlog.

In het tweede gedeelte, met eveneens een duurtijd van ongeveer 50 minuten, analyseert Piet Van San,  met de pas opgedane kennis, wat we hiervan op politiek vlak ook kunnen terugvinden in Overijse.

Het wordt een nooit geziene trektocht door een onvermoed verleden van Overijse. Hierna een greep uit een aantal gebeurtenissen uit de jaren 1920-40 in Overijse. Wist U zo dat:

 

  • Activisten die de Belgische Onafhankelijkheid uitriepen in 1918 een wervende vergadering in Overijse organiseerden – het gemeentebestuur daar krachtig tegen in ging?
  • De 240 oud-strijders uit Overijse van de Grote Oorlog (14-18) in 1919 toetraden tot de lokale  VOS afdelingen – het gemeentebestuur diploma’s en medailles uitreikte op hun bijeenkomsten?
  • Er vanaf 1929, om ideologische redenen in Overijse grote moeilijkheden kwamen tussen de oud-strijders van VOS en NSB?
  • In 1930, bij de eeuwfeesten van de Belgische Staat (1830-1930) er grote moeilijkheden ontstonden tussen Vlaams en Belgisch gezinden in Overijse?
  • In 1930 in Overijse het Davidsfonds heropgericht werd door Flor Grammens, de taalactivist.
  • In 1934 er ongeregeldheden plaatsvonden in Overijse bij het overlijden van Koning Albert I ?
  • De lokale Rex afdeling in 1936 een plaats opeisten in het ‘Te Deum’ in de Sint-Martinuskerk?
  • Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1938, een op de negen Overijsenaren voor Rex stemden?

Inzicht in deze feiten, gebeurtenissen en ontwikkelingen tussen 1920-1940 zijn nodig om inzicht te verwerven van wat er in Overijse in de moeilijke bevrijdingsjaren van 1944-1945 plaatsvond. Met deze lezing willen we de Beierij leden van Overijse op weg helpen om goed onze initiatieven (tentoonstelling, infoborden, een boek, lezingen, lessen in de scholen, fietstochten, ondersteuning van dorpsraden en verenigingen, etc…) in 2020 te begrijpen en vooral ook ze te steunen. Het bestuur van de Beierij rekent er ook op dat onze leden ook voor deze initiatieven onze eerste ambassadeurs zullen zijn. Onze leden zijn alvast de eersten die zo'n grondige voorinformatie ontvangen. We hopen op een talrijke opkomst van de Beiers!.

 

Verslag van de Beierijreis 2019 naar Mechelen

Op 21 september 2019, om stipt acht uur ’s morgens, vertrok een autocar met 41 Beiers richting Mechelen voor de Beierijreis 2019. In laatste instantie toch nog enkele spijtige afmeldingen wegens ziekte. Ook voorzitter Carine Willaert was wegens dringende familiale omstandigheden verhinderd. Niet zonder enige moeite, manoeuvreerde onze chauffeur (Kai) ons in de nauwe straatjes van de Mechelse binnenstad, tot op de Lamotsite waar een bootje ons opwachtte.

Om negen uur startte een boottochtje met de Beiers op de Dijle. Geen tien graden warm en een frisse bries waren geen belemmering voor een gesmaakte start van onze uitstap. Mechelen bekeken vanop het water, het was voor ieder van ons een aangename verrassing met loften aan het water, herstelde of omgevormde oude (gloriën) bedrijfsgebouwen, parken en sluizencomplexen die aan ons gezichtsveld voorbijtrokken.

Na de boottocht wandelden we, langs de zaterdagse markt naar het ‘Oude Schepenhuis’ waar wat later onze gidsen ons oppikten voor een wandeling langs de mooiste Bourgondische relicten van Mechelen. De gevels langs de IJzerenleen, het Oude Schepenhuis, den Beiaard (nu postgebouw), het marktplein het paleis van Margaretha van York, het paleis van Maria Van Oostenrijk, het marktplein, de Sint-Romboutskerk etc. kregen onze aandacht. Vanaf 11 uur was er een stralende blauwe hemel en tegen de middag een ferme 24 tot 25 graden Celsius die deze lentedag zeer aangenaam maakten.

Het middagmaal in zaal Theatrum, recht tegenover de Sint-Romboutstoren, was eenvoudig maar lekker. Soep met daarna kabeljauw of Mechelse koekoek als hoofdgerecht gevolgd door een ijsje en een koffie brachten iedereen nog verder in een opperbeste stemming.

Omstreeks half drie, na een korte wandeling langs het aartsbisschoppelijk paleis en het Klapgat bezochten we de volledig gerestaureerde (binnen -en buiten) kerk van Sint-Jan met o.a. het prachtige Rubens altaarstuk, sporen van muurschilderijen en prachtig religieuze kunstvoorwerpen als relicten van leden van de ‘Grote Raad’ die deze kerk een warm hart toedroegen. Daarna bezochten we het ‘Hof van Busleyden’ een stadspaleis uit de 15e-16e eeuw dat we te danken hebben aan Hiëronymus van Busleyden, en nu omgevormd is tot een modern stadsmuseum. Focus van de huidige werking van dit stadsmuseum is het Bourgondische tijdvak. Werkelijk het allermooiste uit de Mechelse stadscollecties wordt hier aan het publiek voorgesteld. Hierbij wordt, naar de nieuwste normen van onze tijd en (verrassend) gebruik van de modernste multi -media middelen, een enig mooie ervaring voor de bezoeker gecreëerd.  Verbluffende panelen over de werking van de begijnhoven, fantastische tijdsdocumenten, schilderijen en voorwerpen met het grote getijde boek van Margaretha van Oostenrijk als een van de grote blikvangers. Werkruimtes voor bijzondere doelgroepen, met aandacht voor de allerkleinsten onder ons, maken het concept van dit moderne museum volledig. De enthousiaste reacties van de Beiers na dit bezoek en de verzekering van vele dat ze nog eens op eigen houtje opnieuw het ‘Hof van Busleyden’ wilden bezoeken, maakten ons duidelijk dat dit bezoek een voltreffer van formaat was en het hoogtepunt van onze Beierijreis 2019 vormde. Omstreeks 17 uur was ook dit mooie liedje uitgezongen.

We wandelden, op verzoek van enkele Beiers nog met een gedeelte van onze groep naar het Paleis van Margaretha van York en Margaretha van Oostenrijk. Daarna konden we, onder een zalige herfstzon, nog met zijn allen en verspreid over de terrassen van de ‘Grote Markt’ nog een uurtje genieten van een der lokale geneugten. Omstreeks zeven uur vertrok onze bus aan de Sint-Romboutstoren en parkeerde omstreeks half acht aan de ‘Markthallen in Overijse’. Een handdruk, een tot weerzien en al eens een zoen, te midden van niets dan tevreden gezichten, maakten ons duidelijk dat de Beierijreis 2019 voorbij was.

 

Terugblik op de tentoonstelling over drie generaties kunstschilders in de familie Rigaux

Tussen 15 september en 5 oktober 2019 vond  in ’den Blank’ een meer dan geslaagde tentoonstelling plaats over leven en werken van drie generaties artiesten uit de Rigaux familie. Met name Louis, zijn neef Jean en diens dochter Isabelle Rigaux. De afwezigen hadden weer eens ongelijk. Bij deze gelegenheid kwam ook een prachtige brochure uit over Louis Rigaux  zijn werk, zijn leven in Overijse. Dit met uitzonderlijke foto’s uit het familie archief Rigaux. Deze brochure is nog verkrijgbaar aan 12 euro het stuk via een eenvoudige vraag op rigauxexpo@gmail.com

 

Onze Nieuwsbrief! 

Al geabonneerd op de elektronische nieuwsbrief van de Beierij? Neen? Gewoon surfen  naar www.beierij.be en je opgeven als geïnteresseerde is voldoende om deze in de toekomst te ontvangen. Aarzel niet uw vrienden en kennissen met onze nieuwsbrief te laten kennismaken.