Thuis in Overijse, Erfgoeddag, zondag 21 april 2024

De Heemkundige kring De Beierij van IJse v.z.w. viert in 2024 zijn gouden jubileum. Vijftig jaar al zet de kring zich in om het verleden van Overijse in kaart te brengen, het erfgoed van ons dorp te beschermen en talloze enthousiastelingen te verenigen rond zeer uiteenlopende thema’s over het reilen en zeilen in het dorp doorheen de eeuwen.

Dé gelegenheid dus om de kring en zijn activiteiten extra in de kijker te zetten. Dit doen we ondermeer door deelname aan de Erfgoeddag op 21 april. Het thema dit jaar is ‘Thuis’, een zeer breed onderwerp waar uiteenlopende invullingen voor mogelijk zijn. Voor de ene kan het gaan over herinneringen die het gevoel geven dat een bepaalde plek je thuis is, voor de andere een zoektocht naar je familiegeschiedenis die verklaart hoe je huidige woonplaats je thuis geworden is. Nog anderen kunnen denken aan vertrouwde monumenten, oude voorwerpen, traditionele liedjes of lokale kunstenaars zo eigen aan je thuishaven. Steeds weer blijkt erfgoed hierin een grote rol te spelen.

De Beierij koos ervoor om ons dorp, Overijse, onze ‘thuis’, doorheen de eeuwen in de kijker te zetten. We nemen u mee op tocht door het Isca uit de oudheid en de middeleeuwen toen het een thuis was voor ridders te paard die in een statige waterburcht leefden. De tentoonstelling brengt u ook naar het woelige Overyssche uit vorige eeuwen waar thuis zijn te vaak betekende in oorlog leven, je thuis verliezen en bang afwachten of er volgende winter nog wat te eten zou zijn. Naar een verleden waarin thuis zijn al eeuwen betekent ook gewoon naar school te kunnen gaan, of ietwat specialer, trots deel uit te maken van de schuttersgilde en je voor te bereiden op grootste schuttersfeesten. Sommigen, zoals Justus Lipsius, zagen Overijse als thuishaven waar ze hoopten tot rust te komen ver van de drukte in de stad.

We nemen u ook mee naar een feestend Overijse met een rijke traditie van processies, stoeten en plezier makende dorpelingen in hun vertrouwde ‘stameneijs’ of dorpscafés. Begin 20ste eeuw was nog veel meer dan vandaag heel het dorp een thuis waar iedereen iedereen kende en men slechts zelden zijn vallei of wijk verliet. Thuis was toen niet enkel de woning met enkele druivenserres, maar ook de pastoor, de kerk, de meesters op school, de ‘mamèrekes’, de huisdokter die je op zijn paard kwam opzoeken of de waterbron waar je de was kon gaan spoelen.

Voor tientallen generaties Overijsenaren gold de regio als een thuis die er altijd zou zijn en toch over meer dan tweeduizend jaar tijd behoorlijk veranderde. Laat u verrassen door de schitterende evolutie die Overijse doormaakte!

De tentoonstelling is te bekijken vanaf zondag 21 april 2024 tot en met vrijdag 31 mei 2024 in Dru!f en op het eerste verdiep van Den Bonten Os te Overijse. Allen welkom!